Σχεδιάγραμμα της μάχης στο Ταλάς (751 μ.Χ.)
1. Μάχη στο Ταλάς
Ημερομηνία: Μάιος 751 μ.Χ
Τοποθεσία: Ταλάς,Καζακστάν/ Κιργιστάν
Αποτέλεσμα: Νίκη των Αββασιδών Μουσλμάνων
Αντιμαχόμενοι: Χαλιφάτο των Αββασιδών/Αυτοκρατορία του Θιβέτ - Δυναστεία Τανγκ
Καρλούκοι μισθοφόροι
Ηγέτης αβασσιδικών στρατευμάτων : Ζιγιάντ ιμπν Σαλίχ
Ηγέτες κινεζικών στρατευμάτων: Γκάο Ξιανζί, Λι Σιγέ, Ντουάν Ξιουσι
Αββασιδικές δυνάμεις:100.000 σύμφωνα με τις αραβικές πηγές.Οι στρατιωτικές μονάδες πεζικού ή ιππικού δεν είχαν προσδιοριστεί.
Κινεζικές δυνάμεις: Άγνωστες. Οι κινεζικές εκτιμήσεις του αριθμού των αραβικών στρατευμάτων ήταν 200.000
Άγνωστος ο αριθμός των στρατευμάτων του Θιβέτ.
Σύντομη περιγραφή μάχης: Τον Ιούλιο του 751, τόσο τα στρατεύματα των Τανγκ όσο και οι στρατιώτες των Αββασιδών συναντήθηκαν στην κοιλάδα του ποταμού Ταλάς, όπου οι δυνάμεις των Τανγκ ηττήθηκαν. Η ήττα των Τανγκ οφείλεται στην αυτομόληση των Καρλούκων μισθοφόρων και στων Φεργάνων συμμάχων, οι οποίοι αρχικά υποστήριξαν τους Κινέζους. οι Καρλούκοι μισθοφόροι, οι οποίοι αποτελούσαν τα 2/3 του στρατού των Τανγκ αυτομόλησαν κατα τη διάρκεια της μάχης στους Αββασίδες· οι Καρλούκοι επιτέθηκαν στους Τανγκ ενώ ήταν ακόμη στην παράταξή τους, ενώ ο κύριο αβασσιδικός στρατός επιτέθηκε από μπρος. Οι δυνάμεις των Τανγκ αδυνατούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους και ο διοικητής τους Γκάο Ξιανζί κατάλαβε ότι η ήττα ήταν δεδομένη και κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με λίγα τακτικά στρατεύματα με τη βοήθεια του Λι Σιγέ. Από μια εκτιμώμενη δύναμη 10.000 Τανγκ στρατιωτών μόνο 2000 κατάφεραν να επιστρέψουν από το Ταλάς στην περιοχή τους στην κεντρική Ασία.
Κατακλείδα: Η Μάχη του Ταλάς είναι σημαντική, με βάση τις προκύπτουσες αλλαγές στις πολιτικές τύχες των αντίπαλων πλευρών, και γενικά στην περιοχή, όπως και τα οικονομικά οφέλη του ελέγχου σ' αυτή τη στρατηγική περιοχή κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Επίσης, είχε σαν αποτέλεσμα τον σταδιακό εξισλαμισμό των τουρκομογγολικών φυλών και την μετακίνησή τους προς τα δυτικά.