Συνθέστε το "προφίλ" του Φιλίππου Β΄(ομαδική εργασία)

Μελετήστε τις πηγές που αντιστοιχούν στην ομάδα σας και συγκεντρώστε πληροφορίες - στοιχεία σχετικά με τον Φίλιππο που να δείχνουν:                                                   

τα φυσικά γνωρίσματα - χαρίσματά του

- τη στρατηγική του ικανότητα

- τον πολιτικό του ρόλο στην ενοποίηση των Ελλήνων

κι έπειτα συμπληρώστε τους αντίστοιχους πίνακες.

ΟΜΑΔΑ Α΄

«Κανείς από τους ηγέτες των λαών δεν τον ξεπερνά σε ελληνική παιδεία και κανείς δεν τον φτάνει σε αττική ευγένεια και ευπρέπεια.»

Δημοσθένης, ρήτορας

 «Η διαύγεια των σχεδίων του, η ταχύτητα της εφαρμογής των, η αυτοκυριαρχία και η περίσκεψη τού επέτρεψαν να κάμψει κάθε αντίσταση.»

Γ.Δρουσέν, ιστορικός

 «Ο Φίλιππος σας παρέλαβε όταν ήσασταν νομάδες και φτωχοί και ντυμένοι με προβιές. Οι περισσότεροι βόσκατε λίγα πρόβατα και για να τα φυλάξετε πολεμούσατε απεγνωσμένα με τους Ιλλυριούς και τους Τριβαλλούς και τους γείτονές μας τους Θράκες. Ο Φίλιππος σας έντυσε με χλαμύδες αντί για τις προβιές, σας κατέβασε από τα βουνά στις πεδιάδες, σας έκανε στρατιώτες ικανούς να πολεμήσετε τους γειτονικούς σας βαρβάρους, για να μην εμπιστεύεστε την ασφάλεια της περιοχής σας στην οχυρότητα των θέσεων αλλά στην δική σας ανδρεία. Σας εγκατέστησε ακόμη σε πόλεις και σας κόσμησε με νόμους και πολιτισμένες συνήθειες. Από υποτελείς και δούλους σας έκανε ηγεμόνες των βαρβάρων…»                                                          (Λόγια του Αλέξανδρου για τον πατέρα του)

Αρριανού Ανάβασις 7.9,2

.

«Οι επιτυχίες του ήταν πολύ περισσότερο αποτέλεσμα των δικών του ικανοτήτων και της δράσης του παρά της αδυναμίας των άλλων. Ο Φίλιππος είχε πείρα πολλών πολέμων και εμπιστευόταν μόνο το στρατό του. Δεν απαίτησε ποτέ ιδιαίτερη μεταχείριση για τον εαυτόν του και βίωνε όλες τις μακρόχρονες στερήσεις δίπλα στους στρατιώτες του χωρίς να αποφύγει ποτέ να διακινδυνεύσει. Πολεμώντας για τη Μακεδονία είχε τραυματιστεί σε όλα τα μέρη του σώματός του.»

                                                    
Δόγας Ι. Μηνάς, Θησαυρός Μακεδόνων, Αθήνα, 2008

ΟΜΑΔΑ Β΄

  «Ο Φίλιππος ανατράφηκε σκληρά και με πειθαρχία. Θαρραλέος, επινοητικός, αποφασιστικός, επίμονος, δραστήριος, μόχθησε και κινδύνευσε σε όλη του τη ζωή. Ήταν ταχύς, μεθοδικός και ιδιαίτερα τολμηρός, οι επιδιώξεις του δε έβλεπαν μακρύτερα από όλους. Από το δίκτυο που είχε εγκαταστήσει, ήταν ενήμερος για ό,τι συνέβαινε σε όλο τον κόσμο και πάντα ήταν έτοιμος για κάθε είδους πόλεμο. Αποστρεφόταν τους αναίτιους πολέμους και τις αιματοχυσίες. Παρά τη γενναιότητά του και τις δυνατότητες του στρατού του απέφευγε τις μάχες.»

                                 Δόγας Ι. Μηνάς, Θησαυρός Μακεδόνων, Αθήνα, 2008

 

«Ο Φίλιππος ήταν βασιλιάς των Μακεδόνων για είκοσι τρία χρόνια και ανέδειξε την Μακεδονία στην ισχυρότερη δύναμη στον ελληνικό χώρο. Διακρίθηκε για τις ικανότητές του ως στρατηγός αλλά το μεγαλύτερο του προσόν ήταν η πολιτική του οξυδέρκεια και διορατικότητα, που έστρεψαν άλλωστε το ενδιαφέρον του προς την Περσία. Ο Φίλιππος δε φαίνεται ότι είχε ποτέ το όραμα της ιδεατής πανελλήνιας συνενώσεως που ανέπτυξε ο Ισοκράτης. Αντιθέτως, μάλλον ήθελε να χρησιμοποιήσει την ενωμένη ελληνική ισχύ για τους δικούς του σκοπούς, να διασφαλίσει το κράτος του και την εξουσία του. Ο Φίλιππος έκλεισε τον κύκλο των πόλεων-κρατών και των δημοκρατικών ή ολιγαρχικών συστημάτων που διακυβερνούσαν στο μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών πόλεων και άνοιξε τον νέο κύκλο των ισχυρών και επωνύμων μοναρχών. Ο Φίλιππος σχεδίασε και ο γιος του Αλέξανδρος τελικά πραγματοποίησε την κατάκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου.

Δ.Ι.Λοίζος 2001 users.hol.gr/~dilos/ellada/ellada

 «Να θυμάσαι ότι όλοι τιμούν και θαυμάζουν κυρίως τους ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να είναι συγχρόνως και πολιτικοί και στρατηγοί. Όταν λοιπόν βλέπεις σε μια πόλη να αυξάνονται εκείνοι που δείχνουν τα προτερήματα τούτα, φαντάσου τους επαίνους που εσύ θα λάβεις, όταν προσφέρεις σε όλους τους Έλληνες τις ευεργεσίες σου ως πολιτικός και υποτάξεις τους βάρβαρους χάρη στα στρατηγικά σου προσόντα. Εγώ πιστεύω ότι αυτά θα έχουν καλό τέλος. Γιατί κανένας δεν θα κατορθώσει ποτέ περισσότερα από σένα, ούτε θα γίνει ποτέ στους Έλληνες τόσο μεγάλη ευεργεσία όσο είναι το να απαλλαγούμε από τόσους πολέμους και να επέλθει ανάμεσά μας ομόνοια, ούτε φαίνεται πιθανό να ξαναποκτήσουν οι βάρβαροι τόσο μεγάλη δύναμη, όταν καταλύσεις αυτή που έχουν σήμερα.»

Ισοκράτης,Φίλιππος 140-141 (μετ. Σ. Παπαϊωάννου)

Φυσικά γνωρίσματα/ χαρίσματα

Στρατηγική ικανότητα

Πολιτικός ρόλος Φιλίππου