Τί μάθαμε; Μια πηγή για έλεγχο των γνώσεων!
ΟΜΑΔΑ Α΄
Διαβάστε το παρακάτω παράθεμα και απαντήστε στις ερωτήσεις που ακολουθούν αξιοποιώντας και τις ιστορικές σας γνώσεις.
«Η ένταξη όλων των ελληνικών πόλεων-κρατών σε μία μόνον πολιτική ένωση με αμυντικό και επιθετικό ταυτόχρονα χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε επίσημα στο τέλος του 338 π.Χ. […] Σε αυτό συμμετείχαν όλα τα κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νήσων του Ιονίου και του Αιγαίου. Μεταξύ των άλλων, απαγορεύτηκε η πολεμική σύγκρουση μεταξύ των πόλων και η βίαιη ανατροπή καθεστώτων, κατοχυρώθηκε η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και καταδικάστηκε η πειρατεία.» (σελ.646)
(Φίλιππος ο Β΄ ο Μακεδών, Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος, Larousse, Britannica, Τόμος 51, Αθήνα, 2007, σελ.640-648)
α) Σε ποιο γεγονός αναφέρεται το παραπάνω κείμενο;
β) Πότε έγινε;
γ) Ποιοι συμμετείχαν;
δ) Ποια η κατάληξη αυτού του γεγονότος;
ΟΜΑΔΑ Β΄
Αφού διαβάσετε το παράθεμα και με βάση τις υπάρχουσες γνώσεις σας, να παρουσιάσετε τις συμβουλές που δίνει ο Ισοκράτης στο Φίλιππο και να εξηγήσετε πώς αυτές δικαιολογούνται;
Ο Ισοκράτης προτρέπει το Φίλιππο να ενώσει τις ελληνικές πόλεις
Σε βεβαιώνω ότι χρειάζεται χωρίς να αδιαφορήσεις καθόλου για τα προσωπικά σου συμφέροντα, να προσπαθήσεις να συμφιλιώσεις το Άργος, την πόλη των Λακεδαιμονίων. τη Θήβα και τη δική μας πόλη (την Αθήνα). Αν κατορθώσεις να συμφιλιώσεις αυτές τις πόλεις, θα καταφέρεις πολύ εύκολα να συμφιλιώσεις και τις υπόλοιπες. Γιατί όλες οι άλλες πόλεις εξαρτώνται και καταφεύγουν, όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, σε κάποια από τις προαναφερθείσες (τέσσερις μεγάλες) πόλεις, από τις οποίες λαμβάνουν βοήθεια. Αν λοιπόν καταφέρεις να πείσεις μόνον τέσσερις πόλεις να φανούν λογικές, θα απαλλάξεις και τις υπόλοιπες από πολλά δεινά.
Ισοκράτης, Φίλιππος, 30-31 μετ. Σωκ. Παπαϊωάννου, εκδ. Κάκτος