Print this chapterPrint this chapter

Πίνακας Ισοδύναμων Τροφίμων

3. Ωμό / μαγειρεμένο / αντιστοιχίες

Στα διαιτολόγια τα ισοδύναμα αναφέρονται σε μαγειρεμένα και έτοιμα προϊόντα. Όμως, πόση ποσότητα κρέατος θα χρειαστεί να αγοράσει κάποιος έτσι ώστε να καταναλώσει 120 γραμμάρια κρέατος για παράδειγμα που μπορεί να αναγράφονται στο διαιτολόγιό του; 

Το κρέας κατά την παρασκευή του έχει περίπου και κατά μέσο όρο 30% απώλεια. Έτσι αν στο διαιτολόγιο σας γράφει 120 γρ κρέας (με άλλα λόγια 4 ισοδύναμα κρέατος) η ποσότητα ωμού κρέατος που χρειάζεται είναι 150-160 γραμμάρια. 

Η ίδια περίπου απώλεια ισχύει και στο ψάρι. 

Επίσης, ένα φλιτζάνι ρύζι, ή φακές ή κριθαράκι κλπ αναφέρονται σε μαγειρεμένη ποσότητα, αλλά εδώ τα πράγματα είναι εύκολα: 1/2 φλιτζάνι αμαγείρευτου ρυζιού, φακής κλπ μας οδηγεί στο 1 φλιτζάνι τσαγιού μαγειρεμένου δηλαδή στα 3 ισοδύναμα αμύλου. 

Επιπρόσθετα, 1 κουταλιά της σούπας ισοδυναμεί με 3 κουταλιές του γλυκού. Σε μία κουταλιά σούπας η συνήθης μετρήσιμη ποσότητα είναι 15 γραμμάρια και σε ένα κουταλάκι του γλυκού η συνήθως μετρήσιμη ποσότητα είναι 5 γραμμάρια. 

Κάθε κουταλάκι του γλυκού λοιπόν μετρά 5 γραμμάρια. Αν υποθέσουμε τώρα, ότι κάποιος πίνει τρεις καφέδες την ημέρα με τρεις κουταλιές του γλυκού ζάχαρη στον καθένα, αυτό σημαίνει ότι σε κάθε του καφέ καλύπτει την ποσότητα υδατανθράκων που θα έπαιρνε από ένα φρούτο (1 ισοδύναμο φρούτου για την ακρίβεια - 15 γραμμάρια υδατανθράκων) χωρίς όμως να παίρνει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του φρούτου. Έτσι κάνοντας λίγο πιο απόλυτο το συγκεκριμένο παράδειγμα, αν κατά τα άλλα το διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο (καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά)  τότε κάθε μέρα προσλαμβάνει 180 θερμίδες έξτρα την ημέρα που αν δεν "καίγονται" με φυσική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα οδηγούν σε μια σταδιακή αύξηση βάρους. Αν το διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο ενεργειακά (δηλαδή οι προσλαμβανόμενες θερμίδες καλύπτουν τον οργανισμό σε ενεργειακό επίπεδο) αλλά όχι από την άποψη των θρεπτικών συστατικών τότε μακροπρόθρεσμα θα παρατηρηθούν δυσλειτουργίες του οργανισμού (για παράδειγμα το άτομο μπορεί να αρρωσταίνει σχετικά εύκολα) ή ακόμα και πτώση του μεταβολισμού.  

Να λοιπόν πώς μέσα στο "αφού δεν τρώω πολύ" προστίθονται μερικές κρυφές πηγές θερμίδων που μπορεί να μην μπορούν να αιτιολογήσουν ολοκληρωτικά το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον από την μονομερή άποψη των θερμίδων, αλλά δίνουν το στίγμα των κρυφών θερμίδων που μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας.